studentpakken_sort

Studietidens lille høydepunkt

Få eksklusiv rabatter på
mobilen året rundt!

Last ned appen i dag
– helt gratis

app-storegoogle_play
appen
Klikk her for å laste ned appen
heading
logo

STUDENTNYTT

Enkel, sunn og rimelig studentmat

Er det trangt om plassen? Har du et begrenset matbudsjett? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kan spare penger uten å la det gå på bekostning av matgleden.

Planlegg uken og bruk opp restene

Ta en titt i kjøleskapet før du handler og planlegg å lage noe som du kan bruke restene til. Matsvinn er verken godt for lommeboken eller miljøet. Som student er det kanskje litt trangt om plassen på kjøkkenet også? Det kan derfor være fint å bruke opp det du har før du fyller opp på nytt.

Få på plass rimelige basisvarer

For å spare penger er det lurt å ha noen basisvarer som du tar utgangspunkt i når du skal lage mat. Gode, næringsrike og rimelige basisvarer som du kan bruke hele året er løk, gulrøtter, poteter og kål. Bruk i tillegg andre frukt, grønnsaker og bær som er i sesong.

Andre basisvarer:  

  • Krydder: Salt, pepper, oregano, malt muskattnøtt, karri, paprikapulver, hvitløkspulver, timian og andre krydder du liker godt.  
  • Tørrvarer: fullkornsris, fullkornspasta, tørrgjær, sammalt hvetemel, siktet hvetemel, lettkokte havregryn, tomatpuré, buljongterninger, eplecidereddik/hvitvinseddik, hermetiske linser, og hakkede tomater.  
  • Rapsolje til steking og extra virgin olivenolje til kalde retter.

Lær deg å lage wok, omelett, suppe og enkle gryter

Wok, omelett, supper og gryter kan gjøres enkelt og raskt, og kan lages som middag ene dagen og spises som lunsj dagen etter. Når du først har laget det noen ganger vil du enkelt se hvordan du kan bytte ut noen av grønnsakene med andre for å bruke opp det du har.

Her får du også gode oppskrifter med omelett og wok.  

Lærer du deg grunnteknikkene innen matlagning er det enklere å kunne eksperimentere og se for seg hva man kan bruke restene til. Øvelse gjør mester og det kan være greit å ha noen gode oppskrifter å støtte seg på i starten.

Her er noen næringsrike, rimelige og enkle gryter som er like gode dagen etter:

Gulasj med bønner

Indiskinspirert potetgryte med linser

Nasi Goreng

Indisk blomkål-curry

PS: Ris og pastarester må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskap. Les mer om hvorfor her.  

Sunne retter

Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig eller komplisert, la minst halve tallerkenen bestå av frukt, grønnsaker eller bær og reduser mengden fastfood og mat som inneholder mye sukker og salt i hverdagen. Velg grove produkter når det er mulig og spis gjerne fisk 2-3 ganger i uken. Lager du mye av maten selv er mye gjort, og det er som regel lønnsomt også.

Enkel, sunn og rimelig studentmat

Er det trangt om plassen? Har du et begrenset matbudsjett? Vi gir deg de beste tipsene til hvordan du kan spare penger uten å la det gå på bekostning av matgleden.

Planlegg uken og bruk opp restene

Ta en titt i kjøleskapet før du handler og planlegg å lage noe som du kan bruke restene til. Matsvinn er verken godt for lommeboken eller miljøet. Som student er det kanskje litt trangt om plassen på kjøkkenet også? Det kan derfor være fint å bruke opp det du har før du fyller opp på nytt.

Få på plass rimelige basisvarer

For å spare penger er det lurt å ha noen basisvarer som du tar utgangspunkt i når du skal lage mat. Gode, næringsrike og rimelige basisvarer som du kan bruke hele året er løk, gulrøtter, poteter og kål. Bruk i tillegg andre frukt, grønnsaker og bær som er i sesong.

Andre basisvarer:  

  • Krydder: Salt, pepper, oregano, malt muskattnøtt, karri, paprikapulver, hvitløkspulver, timian og andre krydder du liker godt.  
  • Tørrvarer: fullkornsris, fullkornspasta, tørrgjær, sammalt hvetemel, siktet hvetemel, lettkokte havregryn, tomatpuré, buljongterninger, eplecidereddik/hvitvinseddik, hermetiske linser, og hakkede tomater.  
  • Rapsolje til steking og extra virgin olivenolje til kalde retter.

Lær deg å lage wok, omelett, suppe og enkle gryter

Wok, omelett, supper og gryter kan gjøres enkelt og raskt, og kan lages som middag ene dagen og spises som lunsj dagen etter. Når du først har laget det noen ganger vil du enkelt se hvordan du kan bytte ut noen av grønnsakene med andre for å bruke opp det du har.

Her får du også gode oppskrifter med omelett og wok.  

Lærer du deg grunnteknikkene innen matlagning er det enklere å kunne eksperimentere og se for seg hva man kan bruke restene til. Øvelse gjør mester og det kan være greit å ha noen gode oppskrifter å støtte seg på i starten.

Her er noen næringsrike, rimelige og enkle gryter som er like gode dagen etter:

Gulasj med bønner

Indiskinspirert potetgryte med linser

Nasi Goreng

Indisk blomkål-curry

PS: Ris og pastarester må kjøles ned raskt og oppbevares i kjøleskap. Les mer om hvorfor her.  

Sunne retter

Et sunt kosthold trenger ikke være vanskelig eller komplisert, la minst halve tallerkenen bestå av frukt, grønnsaker eller bær og reduser mengden fastfood og mat som inneholder mye sukker og salt i hverdagen. Velg grove produkter når det er mulig og spis gjerne fisk 2-3 ganger i uken. Lager du mye av maten selv er mye gjort, og det er som regel lønnsomt også.

Les også

11/12/2025
Hanna L.
Studentbloggen

Stressfri student: Slik hjelper meditasjon

Sliter du med konsentrasjonen? Lær hvordan meditasjon kan gi deg en klarere hjerne, redusere eksamensnerver og sikre deg bedre studieresultater.
26/11/2025
Hanna L.
Studenttips

5 enkle tips for å holde humøret oppe i mørketiden

Mørketiden kan være krevende, og mange merker det på både humør og energi. Heldigvis finnes det små grep som kan gjøre dagene litt lysere. Her er fem tips som kan hjelpe deg gjennom vinteren, på en varm, enkel og overkommelig måte.