• Fra student til karriere

  feb 11, 2019


  Fra student til karriere

  Foto: Linda Varpe

  Som student står man ovenfor mange forskjellige valg, ikke alle like enkle. Vi har derfor opprettet en spalte hvor vi spør en rekke kjente nordmenn om deres studietid, studievalg og hvordan de endte opp der de er i dag. 

  Andreas Solberg Wahl (født 2. juli 1983) er en norsk fysiker og profesjonell formidler av naturvitenskap. Han har en master i fysikk og en praktisk-pedagogisk utdanning fra NTNU.


  - Hvorfor valgte du akkurat denne utdanningen?

  Jeg brukte eliminasjonsmetoden. Jeg skaffet studiekataloger fra de største studiestedene og reiv ut sidene for alt jeg i hvert fall ikke skulle studere. Det er så mye enklere! Så startet jeg forfra igjen, og reiv ut alt jeg neppe ville drive med. Sånn fortsatte jeg til jeg hadde noen tynne lefser igjen. De studiene la jeg inn i Samordna opptak. At det var fysikk på NTNU som endte opp øverst til slutt, var litt tilfeldig.

  - Hadde du først andre planer?
  Nei. Eller, i barndommen og ungdommen syntes jeg bussjåfør virket fint. Men etterhvert ble jeg ganske sikker at jeg ville studere noe.

  - Hadde du sett for deg at karrieren din gikk den veien den gikk?
  Nei, aldri. Det hadde ingen rundt meg heller. De færreste studerer fysikk for å bli programleder, forfatter og foredragsholder.

  - Hva liker du best med jobben / hverdagen din i dag?
  Alle opplevelsene. Alt jeg får lære. Jeg får være med på mye rart, og møte mange interessante mennesker. 

  - Hva er det mest frustrerende ved ditt yrkesvalg?
  Det mest frustrerende med fysikken er også det beste med den: Studerer du fysikk blir du én ting. Fysikere jobber i alle mulige deler av samfunnet, og med alle mulige rare problemstillinger. Det skyldes at fysikk ligger i bunnen for så mange andre fag. Men det er også frustrerende, for det ligger ikke noe løp klart dersom man velger fysikk. Det er mye vanskeligere å forklare hva en fysiker gjør enn hva en lege eller snekker gjør.

  - Om du har ett tips til nye studenter, hva ville det vært?
  Ikke bekymre deg så mye for fremtiden, men jobb hardt med det som ligger rett foran nesa di. Da vil det alltid dukke opp muligheter og opplevelser - grip dem! Og ta vare på folka rundt deg.

  Ønsker du å lese mer om Andreas kan du finne han på Facebook, Instagram og Twitter

Følg oss på sosiale medier